F.fm platforma

Kroz seriju podkast epizoda, video emisija, projekata i tekstova na različitim digitalnim i medijskim platformama, upoznajemo građanke i građane Srbije sa temom održive mode
 
Zašto pričamo o održivoj modi?

Modna industrija posluje po sistemu “brze mode” koji se zasniva na prekomernoj upotrebi prirodnih resursa i autsorsovanju radne snage. Takav sistem je destruktivan po planetu – pa je tako modna industrija na drugom mestu po korišćenju zemljišta, četvrtom po korišćenju vode, petom po emisiji gasova sa efektom staklene bašte i prvom po ispuštanju mikroplastike u vodene tokove.  

Kada je reč o društvenom aspektu, uslovi rada u tekstilnoj industriji su zabrinjavajući – plate su minimalne, prostor u kome se odeća proizvodi često zapušten i nebezbedan, a kršenje radnih i ljudskih prava široko je rasprostranjeno. 

​Održiva moda (sustainable fashion) je alternativa sistemu "brze mode" (fast fashion) i podrazumeva industriju koja vodi računa i posluje ekološki i etički.

​Sa ciljem usmeravanja modnih brendova i kupaca ka održivom sistemu - povezujemo ljudska prava, tehnologiju, nauku i kulturu da bismo znali kako da odgovorno razvijamo ili konzumiramo proizvode i resurse.

F.fm podcast

​...je radio format koji se svake druge srede u mesecu emituje na RadioAparat.com. Kroz razgovor sa relevantnim učesnicima domaće modne i eko scene, emisija ima za cilj da edukuje publiku o održivosti u modnoj i tekstilnoj industriji.

 

F.fm platforma

...je neprofitno Udruženje osnovano 2020. godine.

Naš cilj je da se kroz saradnju sa različitim sektorima i pojedincima zalažemo za održive politike, poslovne modele i razvijamo edukativne programe namenjene modnim profesionalcima i građanima.